tiistai 30. heinäkuuta 2013

Mehumaijan marjamehuNyt alkaa olla jo sadonkorjuun aika vuodesta! Vaikka elämä on kiireistä, kotoa opittu marjastaminen ja säilöminen syksyisin vetää puoleensa. Mansikat ja mustikat ovat pakkasessa. Vadelmia poimitaan mitä ehditään (tänä vuonna sato on runsas!) ja viinimarjat, karviaiset ja tyrnit valmistuvat vauhdilla! Kyllähän säilöminen työtä teettä, mutta on niitä sitten talven miittaan kiva popsia, leivoskella ja nautiskella nuhanenäisenä omatekemää kuumaa mehua!

Meidän reippaat tytöt poimivat punaiset viinimarjat ja vadelmat! Niistä saatiin 10 l marjamehua, joka taatusti voittaa kaikki kaupan mehut! Mehu höyrystettiin mehumaijalla. Tosi helppoa ja nopeaa! Kattilan alaosassa oleva kiehuva vesi höyrystää ritilässä marjat ja mehu valuu säiliöön. Jos lisää sokerin marjojen joukkoon, voi mehun pullottaa suoraan kattilasta. Itselläni on tapana valuttaa mehu ensin erilliseen, isoon kattilaan, johon lisään sokerin ja sitten vasta pullotan. Mehumaijaa ei aina tarvitse itse ostaa. Voit lainata sen esim. Martoilta tai joltain tuttavalta.

10 litraan valmista kotimehua kului noin ämpärillinen punaisia viinimarjoja ja vähän vähemmän vadelmia. Vaikka vadelmia olisi vähempikin, niistä tulee pehmeyttä kirpeään viinimarjaan. Mehustaa voit melkeinpä mitä vaan marjoja ja joitakin hedelmiäkin! Sokeria käytin n. 3 kg tähän määrään. Sopiva määrä litraa kohden on n. 300 g - 500 g. Mehut säilöin muovipulloihin ja pakastin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti