torstai 20. syyskuuta 2012

Kinkkuvoileipäkakku


Tässä tulee nyt vähän vanhan kertausta ainakin "vanhoille" lukijoille, sillä tämä samainen voileipäkakkukin löytyy vanhasta blogistani. Mutta koska tarkoitus on jossain vaiheessa sulkea se, haluan lisätä tänne niitä vanhoja ohjeita, mistä pidän ja joita teen aina uudelleen ja uudelleen. Tämäkin ohje on äitini vuosikymmenien takaiselta voileipäkakkukurssilta. Sitä on meidän juhlissa tehty aina ja aina se maistuukin yhtä hyvältä :)! Jos et usko, tule maistamaan ;-)! Olen toki kokeillut muitakin voileipäkakku-ohjeita, mutta tämä on ollut maistuvin. Neutraaleja makuja, joista monet pitävät. Ei mitään turhia kikkailuja. Pienellä muutoksella sama ohje muuntuu kalakakuksi!

Tarvikkeet:

1 Iso paahtoleipä

Maitokastike:
5 dl punaista maitoa
2 rkl voita
3/4 dl vehnäjauhoja

75-100g voita

Täyte 1:
1/3 maitokastiketta
2-3 munaa
suolaa

Täyte 2:
1/3 maitokastiketta
200g palvikinkkua kuutioituna
(suolaa)

Täyte 3:
1/3 maitokastiketta
1 tuubi kinkkupasteijaa
(suolaa)

n. 1½ dl lihalientä
2-3 suolakurkkua

Koristelu:

3/4 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa(paprika) + 1 dl maitoa
n. 200g ohuita kinkkusiivuja
1 nippu persiljaa
kurkkua
jäävuorisalaattia
viinirypäleitä

Aloita maitokastikeessta. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja anna kiehahtaa. Lisää maito vähitellen ja keitä 5-10 min. Anna jäähtyä. Pehmitä voita hiukan ja lisää se jäähtyneeseen maitokastikkeeseen. Ja kastike 3 osaan. Yhdessä voi olla pikkasen enempi, lisää siihen keitetyt ja hiennonnetut munat. Mausta tarvittaessa suollalla. Lisää toiseen täytteeseen kuutioitu kinkku ja kolmanteen kinkkupasteija. Mausta tarvittaessa.

Leikkaa terävällä veitsellä reunat pois paahtoleivistä. Leikkaa hyvin ohuesti. Yksi kerros muodostuu kolmesta ja puolesta leivästä. Asettele seuraava kerros aina niin, että väli ei tule samaan kohtaan. Näin pystyt helpommin siirtämään kakkua tekovaiheessa ja se ei mene "palasiksi".

Aseta leivinpaperi tai voipaperi työalustalle. Kostuta leipiä lihaliemellä pullasutia apuna käyttäen sitä mukaa, kun kakku etenee. Kostuta kevyesti. Tämän kokoisen kakun kostuttamiseen riittää n. 1½dl lihalientä. Muista jäähdyttää neste!

Lado esimmäisen kerroksen leivät tasaisesti alustalle, kostuta ja levitä ensimmäiseen väliin kinkkutäyte. Ripottele jokaiseen väliin suolakurkkukuutioita. Lado uusi kerros leipiä ja sitten munatäyte + suolakurkut. Seuraavana kinkkupasteija ja neljänteen vielä munatäyte. Painele päällimmäisen kerroksen leivät tasaisesti päälle ja kostuta. Kääri tiukasti leivinpaperiin ja laita jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään. Käännä voileipäkakku välillä niin kostuu tasaisesti.

Lämmitä kuorrutuksen maito kattilassa ja lisää siihen paloiteltu koskenlaskijajuusto. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä hetken. Levitä lastalla kakun pintaan. Jos kuorrute on liian paksua lisää maitoa. Koristele haluamallasi tavalla. Kakun sivuille voit halutessasi laittaa myös juustoraastetta tai kinkkurouhetta. Täytteitä jää yleensä pikkasen yli, mutta niitä voi maistella paahtoleivät kantapalojen päällä... =)

Kalakakuksi tämä kakku muuntautuu vaihtamalla kinkun tilalle kylmäsavulohen ja kinkkupasteijan tilalle savusiika. Lisäksi päälle tilliä, sitruunaa, lohta, katkarapuja jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti