sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Runebergin vadelmakakku


Ennen Runebergin päivää pitää aina arvuutella viitsiskö vai eikö viitsis... Yleensä viitsin kuitenkin :)! Runebergin leivokset ovat nimittäin herkkuani ja kaupasta ostetut yleensä joko liian kuivia tai niin kostutettuja, että suuhun jää pitkäksi aikaa väkevä saippuainen maku. Niinpä paras tehdä itse! Sen verran fuskasin tänä vuonna, etten tehnyt perinteisiä leivoksia vaan Pirkan ohjeella tämän herkullisen kakun. Sikäli kätevä, että tästä saa leikattua juuri sopivan palasen kullekin. Normaalikokoiset leivokset tuppaavat olemaan kovin suuria. Säilyy muuten mehukkaana pitkään, kun jättää tuoreet/jäiset vadelmat pois, jos säilyy... :)

150 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
1 dl vadelmahilloa
3 dl jauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
1 dl piparkakun muruja

Kostutus:

½ dl vettä
½ dl mantelilikööriä
2 rkl sokeria

Koristelu:

1 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
punaista väriä


1.Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen. Lisää vadelmahillo. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon piparkakkumurut. 

2. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia.

3. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä vielä hetki. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin vuokaan.

4. Kuumenna kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta kakku lusikoimalla liemi kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

5. Kumoa Runebergin vadelmakakku vadille. Sekoita keskenään tomusokeri, väriaine ja vesi. Valuta kuorrutus kakulle. Anna kuorrutuksen kovettua.

























































               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti