Ennen Runebergin päivää pitää aina arvuutella viitsiskö vai eikö viitsis... Yleensä viitsin kuitenkin :)! Runebergin leivokset ovat nimittäin herkkuani ja kaupasta ostetut yleensä joko liian kuivia tai niin kostutettuja, että suuhun jää pitkäksi aikaa väkevä saippuainen maku. Niinpä paras tehdä itse! Sen verran fuskasin tänä vuonna, etten tehnyt perinteisiä leivoksia vaan Pirkan ohjeella tämän herkullisen kakun. Sikäli kätevä, että tästä saa leikattua juuri sopivan palasen kullekin. Normaalikokoiset leivokset tuppaavat olemaan kovin suuria. Säilyy muuten mehukkaana pitkään, kun jättää tuoreet/jäiset vadelmat pois, jos säilyy... :)
150 g margariinia
1½ dl sokeria
2 munaa
1 dl vadelmahilloa
3 dl jauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
1 dl piparkakun muruja
Kostutus:
½ dl vettä
½ dl mantelilikööriä
2 rkl sokeria
Koristelu:
1 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
punaista väriä
1.Vaahdota huoneenlämpöinen
rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen.
Lisää vadelmahillo. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja
vanilliinisokeri. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon
piparkakkumurut.
2. Levitä
taikina voideltuun ja korppujauhotettuun suorakaiteen muotoiseen
vuokaan (tilavuus noin 1 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla
noin 45 minuuttia.
3. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä vielä hetki. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin vuokaan.
4. Kuumenna
kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta kakku lusikoimalla liemi
kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan
päivään.
5. Kumoa
Runebergin vadelmakakku vadille. Sekoita keskenään tomusokeri, väriaine ja vesi. Valuta kuorrutus kakulle. Anna kuorrutuksen
kovettua.
| |||||||||||||||||||||||||||||
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti